Intervjuer & reportage
Artikel i Distriktsläkaren, nr. 1, 2019.
För snart fem år sedan kraschade distriktsläkaren Saskia Bengtsson och blev sjukskriven för utmattningsdepression. Själv är hon övertygad om att det var arbetsvillkoren och ett orimligt uppdrag som gjorde henne sjuk. I dag sörjer hon en förlorad personlighet och självbild. Samtidigt vill hon vara öppen med sin berättelse. Kanske kan den vara till hjälp att bryta tabun och skam och få andra att känna att de inte är ensamma.
Läs hela artikeln här.

Artikel i Onkologi i Sverige, nr 2, 2021
Cancerresan är för de flesta patienter lång, krävande och snårig. För Karin Liljelund och Inge Nilsson är patientöversikten i cancervården ett viktigt verktyg för att kunna bli delaktiga i sin egen vård och behandling. Med hjälp av patientöversikten kan de tillsammans med vårdgivaren få en visuell helhetsbild av viktiga händelser. Verktyget skapar även förutsättningar för samtal om självupplevda erfarenheter av hälsa, sjukdom, livskvalitet samt förväntningar och farhågor.
Läs hela artikeln här

Artikel i Distriktsläkaren nr 4, 2020
För snart ett år sedan införde Västra Götalandsregionen en bonus till de vårdcentraler som kan erbjuda sina listade invånare en fast läkarkontakt. Beslutet är en del i satsningen på rekrytering av ST-läkare i allmänmedicin och att de redan från dag ett ska kunna ta hand om upp till 1 200 patienter. Utvecklingen visar nu en kraftig ökning av antalet ST-läkare framför allt i Storgöteborg, samtidigt som antalet specialister i allmänmedicin blir allt färre. Sedan 2014 har dessutom många specialister lämnat sin anställning i primärvården.
Läs hela artikeln här
Intervju med Agnes Wold för Allergia.
Allergierna i samhället kommer att fortsätta öka. Det menar Agnes Wold som förra året utsågs till Årets göteborgare för sin envisa kamp att sprida förnuft och sans i en svårtolkad värld. I en framtidsspaning om allergibehandling och prevention förutspår hon hur det ser ut om tjugo år.
Läs hela intervjun här
__
Artikel på Kliniskastudier.se
Ulrika Sandén är författare och forskare i innovationsteknik vid Lunds Tekniska Högskola. Genom egna erfarenheter av sjukdom och en omfattande rehabiliteringsresa, arbetar hon i dag i olika forskningsprojekt för att tillsammans med myndigheter, vårdpersonal, patient- och vårdorganisationer förbättra och utveckla framtidens cancervård.
Läs hela artikeln här.
Artikel för LifeTime.se, 19-04-01
Vad krävs för att snabbare utvärdera och introducera innovationer i rutinsjukvården och vilka hinder måste undanröjas? Modiga chefer och ledare som vågar utmana såväl nya idéer som gamla arbetsmetoder, menade panelen på ett seminarium vid Sahlgrenska Science Park.
Läs hela artikeln här
Artikel för Life-Time.se, 19-07-11
Vid ett seminarium i Almedalen som arrangerades av LIF, Barncancerfonden och Dagens Nyheter diskuterades utmaningarna i barncancervården och hur Sverige ska lyckas nå visionen om hundraprocentig överlevnad. I fokus var elvaårige Victor som drabbades av cancer 2014.
Läs hela artikeln här
Artikel för Distriktsläkaren 1, 2019
I augusti 2017 startade distriktsläkaren Maria Gustafsson och psykiatern Jill Taube Facebookgruppen Vem tar hand om doktorn? Intresset var större än förväntat. På bara några veckor strömmade flera hundra medlemmar till gruppen. Behovet av möten och kollegiala samtal visade sig vara stort och i dag är antalet medlemmar över 6 000.
Ladda ner hela artikeln här
Artikel för Distriktsläkaren 1, 2019
För snart fem år sedan kraschade distriktsläkaren Saskia Bengtsson och blev sjukskriven för utmattningsdepression.
Själv är hon övertygad om att det var arbetsvillkoren och ett orimligt uppdrag som gjorde henne sjuk. I dag sörjer hon
en förlorad personlighet och självbild. Samtidigt vill hon vara öppen med sin berättelse. Kanske kan den vara till hjälp att bryta tabun och skam och få andra att känna att de inte är ensamma.
Ladda ner hela artikeln här
Intervju med Anna Nergårdh i Distriktsläkaren nr 5, 2017.
I decennier har politiker och tjänstemän pratat om primärvården som basen i svensk hälso- och sjukvård. Trots det har Sverige fortfarande ett sjukhustungt system med föråldrade och fragmentiserade organisationer och arbetssätt.
Kommer förslagen från Anna Nergårdhs utredning att lyckas vända på perspektiven och modernisera det svenska systemet?
Läs artikeln här: