EN-logo-Mobile-02

Artiklar – ett axplock

ANDERS WIJKMAN OM UPPHANDLINGAR I VÅRDEN

Efter två mandatperioder som EU-par- lamentariker för kristdemokraterna blev Anders Wijkman utsedd till särskild utredare i Upphandlingsutredningen.
Äldreomsorg i kris, otjänlig sjukhus- mat och oseriösa vårdföretag som pressar priser på bekostnad av kvalitet, säkerhet och service; kritiken mot offentliga upp- handlingar är omfattande.

Ladda ner som PDF:

EVA F DAHLGREN OM HJÄRNSTRESS OCH UTMATTNING.
Eva F Dahlgren levde som om hennes krafter var obegränsade. Tills hjärnan sade ifrån. Hon tappade kontrollen, fick förföljelseidéer och panikångest.
I  boken ”Det här är inte jag”
berättar hon mer om sina erfarenheter.

RICHARD COOK PATIENTSÄKERHET I VÅRDEN

RICHARD COOK OM PATIENTSÄKERHET I VÅRDEN

 Han är Sveriges förste professor i systemsäkerhet i vårdorganisationer.
Ska vi arbeta på ett seriöst sätt med patientsäkerhet i hälso- och sjukvården, måste fokus skifta från "magiska lösningar" till åtgärder som kommer åt de djupliggande problemen. Richard Cook liknar det svenska hälso- och sjukvårdsystemet vid en arkipelag av isolerade öar
utan fungerande dockningsstationer.
Läs intervjun med Richard Cook. Ladda ner som PDF 

KONSTNÄREN KLAS PARKNÄS OM KREATIVITET.
Kreativa talanger antas ofta vara en skänk från ovan till begåvade människor. Många känner sig hopplösa när det kommer till att måla, skriva eller sjunga. Men det går att hitta fantastiska inre förmågor. Prova ”lär dig det du redan kan”-metoden.

MÖTE MED PROFESSOR ANDRIES KROESE

Som liten hamnade Andries Kroese i ett japanskt koncentrationsläger på Java. Åren i lägret har präglat hans medvetna sökande efter mening och en inre ro. Sedan många år är han professor i kärlkirurgi i Oslo och anlitas även flitigt som kursledare i mindfulness.
Ladda ned som PDF:

LÄKAREN ÅSA KADOWAKI OM CURLINGSJUKVÅRD.
Till sjukvården söker sig allt fler människor med besvär som i många fall har psyko- sociala orsaker, men som behandlas medicinskt. Curling-samhället har flyttat in i sjukvården och många läkare står handfallna.
Det menar Åsa Kadowaki, psykiater och legitimerad KBT-terapeut som grundat nätverket ”Läkare med gränser”.